Mormon Lifestyle

Alla inlägg under november 2010

Av C - 11 november 2010 09:30

Familjen har en central roll i Guds plan för sina barns eviga bestämmelse. Aposteln Paulus förkunnade att "i Herren är det så att kvinnan inte är till utan mannen eller mannen utan kvinnan". (1 Korintierbrevet 11:11) Gud har också befallt att mannen och kvinnan inom äktenskapet ska föröka sig och uppfylla jorden (1 Mosebok 1:28), med andra ord att de ska få barn och bilda familj.

Grundat på denna trossats har Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga byggt upp och utvecklat omfattande program och åtgärder för att främja äktenskapet och familjen. Trots alla skillnader i kultur och samhälle har Jesu Kristi Kyrka lyckats framhålla familjens vikt över hela världen och lyfta fram den i centrum, så att kyrkans medlemmars liv genomsyras av insikten att äktenskapet och familjen inte upphör vid döden - att de är eviga.

Familjen utgör sålunda ramen för större delen av vår personliga utveckling. Kärleken råder där, man hjälper, undervisar och lär av varandra. Man delar glädje och sorg. Familjen kan vara en stor utmaning för oss, men den kan också skänka oss några av de lyckligaste stunderna i vårt liv.

Som med allt annat av värde kräver familjerelationer tid och ansträngning.

Genom olika praktiska program och åtgärder stöder och kompletterar Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga medlemmarnas strävan efter ett gott äktenskap och ett lyckligt familjeliv.

Familjens hemafton: Sedan början av 1900-talet har Jesu Kristi Kyrka rekommenderat sina medlemmar att vika en kväll i veckan - helst måndagen - till familjen. Denna kväll kan till exempel användas till religiösa studier, gemensamma aktiviteter, familjespel, planering av aktiviteter, samordning av kalendrar och en gemensam måltid. Barnen är från tidig ålder med och deltar i aktiviteterna. Under dessa kvällar undervisar man om värderingar som är viktiga för familjen.

Familjeråd: Kyrkan råder familjerna att hålla familjeråd. Det är ett ytterst effektivt sätt för föräldrar och barn att kommunicera med varandra och det förbättrar familjelivet och den ömsesidiga förståelsen.

Hem- och besöksundervisning: Månatliga besök till alla familjer i kyrkan görs av män (hemlärare som även vakar över hela familjen) och kvinnor (besökslärare som stöttar kvinnan i hemmet som oftast går ut två och två.

Söndagens möten: Ämnen som behandlar äktenskap och familj tas upp och diskuteras i Söndagsskolan, vid männens möte (Prästadömsmötet), kvinnornas möte (Hjälpföreningen) och i barnens och ungdomarnas klasser (Primärföreningen, Unga män, Unga kvinnor).

Brasaftnar: Diskussionsgrupper där yrkeskunniga ibland deltar, som behandlar specifika ämnen om familj och äktenskap.



Av C - 10 november 2010 12:43

Templet är en plats av andlig renhet. En plats i världen, men en värld för sig. Det är en tillflykt för förnyelse. Det är en helig plats, Herrens hus, ett tempel.

För miljontals medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är templet den heligaste platsen på jorden. Efter det att ett tempel blivit invigt genom bön av en av kyrkans apostlar är det tillgängligt endast för personer som prövat sin tro genom medlemskap i kyrkan minst ett år. Före invigningen är det öppet för allmänheten.


Besökare ställer ofta samma frågor. Varför behövs det tempel? Räcker det inte med vanliga kyrkor? Varför är templen inte öppna på söndagarna? Varför bär man särskilda kläder i templen?


Kyrkans tempel är mera att jämföra med forntida israeliska tempel än med buddisttempel eller judiska synagogor. Endast personer med särskilt tillstånd hade rätt att inträda i vissa delar av de forna templen. Tillträde till ett invigt tempel har endast medlemmar i Jesu Kristi Kyrka, som visat sig värdiga genom rättfärdigt leverne. Heliga cermonier i templet hade stor betydelse i det forna Israel och nutida tempelbyggande började redan i kyrkans första tid. Mindre än tre år efter det att kyrkan formellt organiserades år 1830 påbörjades ett tempelbygge i Kirtland, Ohio. Senare uppfördes ett tempel i Nauvoo, Illinois, och omedelbart efter mormonpionjärernas ankomst till Saltsjödalen i Utah, utvalde kyrkans president, Brigham Young, platsen för templet i Salt Lake City.


Tempel är viktiga därför att där utförs heliga ceremonier, som inte kan utföras utanför templen. President Gordon B Hinckley, har förklarat: "Då ett tempel invigs blir det Herrens hus, så heligt att endast medlemmar som lever efter läran får inträda där. Det är inte fråga om att hålla hemligt, utan att hålla heligt.

I templet bär alla vita kläder, som en symbol för renhet. Medlemmarna får undervisning om livets syfte och de ingår förbund att lyda Guds bud. Vid undervisningen i templet betonas att "varje man och kvinna som föds till denna värld är Guds barn och att det således i var och en finns något gudomligt", säger president Hinckley.


Familjen är medelpunkten i templet. Varje person tillhör Guds eviga familj samt en jordisk familj. Kyrkans betoning av familjen framgår också vid de möten som kyrkan håller varje vecka världen över. Medlemmarna samlas om söndagarna till gudstjänst och till klassvisa studier. Mycket av denna undervisning berör hur man bygger bättre familjer. För att alla medlemmar skall kunna närvara vid söndagens möten är templen stängda på söndagarna. 


Varför finns tempel?
Har det någonsin funnits en tänkande människa som i stilla begrundan inte undrat över livets mening? Har hon inte någon gång frågat sig: "Varifrån kommer jag? Varför är jag här? Vart är jag på väg? Vem är jag egentligen? Kommer döden beröva mig alla goda relationer som berikat mitt liv? Vad sker med mitt förhållande till min livskamrat och mina barn? Finns det ett liv efter detta och, i så fall, kommer vi kunna vara tillsammans?"

Mänsklig visdom kan inte besvara dessa frågor. Svaren finns endast i Guds uppenbarade ord. Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heligas tempel är heliga byggnader i vilka dessa och andra frågor rörande evigheten besvaras. Varje tempel är invigt som ett Herrens hus, en helig och fridfull plats avskild från världen. Människan undervisas här om eviga sanningar och tar del av heliga förrättningar som ger kunskap om eviga ting. Detta är för att motivera henne att leva sitt liv medveten om sitt gudomliga arv som en Guds son eller dotter och sina möjligheter som en varelse av evig natur.


Vad är ett tempel?
Det är viktigt att förstå att ett tempel inte är en plats för offentliga gudstjänster. Templet är inte en kyrka, ett kapell, en katedral eller en synagoga. Själva ordet tempel kommer av det latinska templum som motsvarar det hebreiska Bet Elohim vilket bokstavligen betyder Guds hus. Uppförandet av heliga byggnader för särskilda ändamål, annorlunda än andra byggnader för andakt, är inget nytt. I det forna Israel höll man andakt i synagogorna, men templet, med sitt Allra heligaste, var dess heligaste plats där särskilda förrättningar, föreskriva av Herren, utfördes. Tack vare Guds ord till en nutida profet finns tempel och tempeltjänst också i vår tid. I templets närhet finns, liksom förr, ett kapell avsett för offentliga gudstjänster och annan församlingsverksamhet.


Vilka får inträda i templet?
Många upplever templet som en hemlig plats som de inte har tillträde till. Detta är ett missförstånd. Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga inbjuder tvärtom alla människor att bereda sig att kunna komma till templet och där kunna ta del av dess välsignelser. Det är öppet för alla som vill ta emot Jesu Kristi evangelium och bli döpta som medlemmar i hans kyrka. Kyrkan bedriver en intensiv missionsverksamhet runt hela världen. Detta ansvar, som Herren genom uppenbarelse givit sin kyrka, innebär att föra evangeliet till "alla folkslag och stammar och tungomål och folk" (Upp. 14:6). Kyrkans yttersta mål är således att föra alla människor till Kristus och till templet.


Templets eviga betydelse

I templet undervisas människan om livets villkor och hur hon ska kunna komma tillbaka till sin himmelske Fader. Här beseglas också män och hustrur och barnen till dem, vilket gör dem till en evig familj vars kärleksband består även i livet efter detta. Var finns det par som, om de verkligen älskar varandra, inte skulle vilja bevara sitt äktenskap även för evigheten? Var finns de föräldrar som, om de verkligen älskar sina barn, inte skulle vilja behålla sin familj för alltid? Och var finns de far- eller morföräldrar som, om de verkligen älskar sina barn och barnbarn, inte skulle vilja bevara släktbanden även i tillvaron härefter?

Jesu Kristi evangelium öppnar porten till alla dessa möjligheter i templet. Allt detta är tillgängligt för alla som kommer till Kristus genom dop i hans kyrka.


Templets öppnar dörren för alla
Vad varje människa som tror på en kärleksfull och rättvis Gud då måste fråga sig är vad som händer med de miljontals människor som sedan begynnelsen fram till våra dagar levt på jorden men aldrig hört talas om Jesus Kristus, än mindre undervisats om hans evangelium? Hur går det för mina far- och morföräldrar som redan lämnat denna värld utan att ha fått tillfälle att ta del av templets välsignelser? Jesus Kristus gjorde klart för Nikodemus att ingen som inte döpts i "vatten och ande" kan verken komma in eller se Guds rike (Joh. 3:3-5).

I ljuset av Guds uppenbarade ord finner vi svaret. Herren har i sin kärlek berett en plan för sina barn. Efter att ha givit sitt liv på korset, och före sin uppståndelse, gick Kristus "i anden" till dem som inte hört sitt evangelium under sitt liv och kungjorde för dem (1 Petr.3:18-20,4:6) Hans budskap till de avlidna var detsamma som han predikat bland de levande.

Liksom israeliternas överstepräst hade varit ställföreträdande för hela Israel då han inträdde i templet, så var Frälsaren hela människosläktets ställföreträdare då han led och dog för att sona våra synder. I vår tid har vi förmånen att kunna vara ställföreträdare för våra förfäder genom att för dem motta samma välsignelser som vi själva mottagit genom dopet och i templet. Om de vill tro på Jesus Kristus och ta emot hans evangelium kommer vårt kärleksarbete i templen dem tillgodo.



Av C - 10 november 2010 12:30

Jesu Kristi Kyrka kan stolt berätta att man har den äldsta och en av de största och mest betydelsefulla organisationerna för kvinnor i världen - Hjälpföreningen. Den grundades 1842 av Joseph Smith, kyrkans grundare, och arbetar tillsammans med de andra organisationerna (prästadömet, ungdoms- och barnverksamheten). Den har över fyra miljoner medlemmar.


Den är en självstyrande organisation och leds på världsnivå av ett presidentskap bestående av tre kvinnor och en kommitté. De flesta aktiviteterna sker på lokal nivå. Förutom undervisning på söndagarna och aktiviteter inom bildning, konst och hemkunskap under veckan, visar kvinnorna också omsorg om de andra medlemmarna i Hjälpföreningen genom den så kallade besöksverksamheten. En kvinna i kyrkan blir medlem i Hjälpföreningen när hon fyller 18 år.






Av C - 9 november 2010 10:44

Jesu Kristi Kyrka leds av Herren Jesus Kristus genom en levande profet. Profeten understöds av två rådgivare. Tillsammans bildar de det första presidentskapet. Dessutom finns andra generalauktoriteter och lokala ledare. Runt om i världen är kyrka organiserad i olika områden som leds av ett områdespresidentskap.

Första presidentskapet

Thomas S. Monson

President

Henry B. Eyring

Förste rådgivare

Dieter F. Uchtdorf

Andre rådgivare

Områdespresidentskapet, Centrala Europa

Erich W. Kopischke

President
  
 

Gérald Caussé

Förste rådgivare

José A. Teixeira

Andre rådgivare

I Sverige är kyrkan uppbyggd på samma principer som i övriga världen.

Geografiskt är Sverige uppdelat i 5 regioner. Fyra av dessa är stavar och en ett distrikt. Vi har från söder till norr - Malmö stav, Göteborgs stav, Stockholms södra stav, Stockholm stav och Umeå distrikt. Stavarna leds av ett presidentskap kallat stavspresidentskapet som består av en stavspresident med två rådgivare.

Vidare finns det tolv högråd som är stavspresidentskapets utsträckta arm i den region, kallad stav, som de förvaltar och leder. Dessa högråd tillhör antingen Melkisedekska prästadömet eller Aronska prästadömets kommitté. De hjälper stavspresidenten i att vaka över kyrkan alla angelägenheter. Samtidigt ansvarar de för nedanstående organistationer.


I en stav finns det flera andra organisationer såsom:

* Primär som är ledare för barn 3-11 år.

* Unga kvinnor som är ledare för kvinnor i åldern 12-18 år.

* Hjälpföreningen som är ledare för alla kvinnor över 18 år.

* Unga män som är ledare för pojkar i åldern 12-18 år.

* Söndagskolan som är ledare för undervisning för alla medlemmar över 12 år.


Ett distrikt kan organiseras på motsvarande sätt.

I en stav finns det olika många församlingar med olika många medlemmar i.

En församling leds av en Biskop med två rådgivare. Till deras hjälp finns samma organisationer som i staven. I ett distrikt finns det olika många församlingar som kallas för gren med olika många medlemmar i. En gren leds av en Grenspresident med två rådgivare. De kan vara organiserade på samma sätt som en församling men är till antalet färre än i en församling.

Av C - 9 november 2010 10:00

Mormoner följer de tio budorden, visdomsordet, kyskhetslagen, helgar sabbatsdagen, tiondelagen och fastelagen detta betyder då i tur och ordning.


De 10 budorden: Gud uppenbarade detta för Mose till vägledning för sitt folk.

* Du skall inte ha andra Gudar vid sidan av mig. (2 Mos 20:3)

* Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild. (2 Mos 20:4)

* Du skall inte missbruka Herren, din Guds, namn. (2 Mos 20:7)

* Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. (2 Mos 20:8)

* Hedra din far och din mor. (2 Mos 20:12)

* Du skall inte mörda. (2 Mos 20:13)

* Du skall inte begå äktenskapsbrott. (2 Mos 20:14)

* Du skall inte stjäla. (2 Mos 20:15)

* Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa. (2 Mos 20:16)

* Du skall inte ha begär. (2 Mos 20:17)


Visdomsordet: Herren uppenbarade för Joseph Smith en hälsolag som kallas visdomsordet. Denna lag lär oss om vilken mat och vilka ämnen vi bör och inte bör inta för att bibehålla kroppens hälsa och hålla oss fria från onda inflytanden. Herren lovar att han ska välsigna oss med hälsa, styrka och skydd mot det onda och att vi ska bli mer mottagliga för andliga sanningar.

Våran kropp är helig och vi bör ta hand om den med respekt och vördnad. Visdomsordet lär oss att vi ska äta hälsosam mat och även att vi ska undvika skadliga ämnen så som alkohol, tobak, kaffe, te och även skadliga droger.


Kyskhetslagen: Kyskhet betyder att strikt avhålla sig från sexuella relationer före äktenskapet och fullständig trohet och lojalitet till ens maka/make efter vigseln.  Kyskhet kräver även trofasthet i tanke och handling. De som följer kyskhetslagen får den styrka som kommer av självkontroll och de som följer kan mera fullständigt njuta av den Helige Andens inflytande i sitt liv. Den som bryter denna lag kommer att uppleva en känsla av skam och skuld som varar länge och som tynger deras liv.


Helga sabbatsdagen: Vårt uppträdande på sabbatsdagen återspeglar vår beslutsamhet att hedra och dyrka Gud. Genom att helga sabbatsdagen visar vi Gud att vi är villiga att hålla våra förbund. Varje saddatsdag kommer vi till Herrens hus för att dyrka honom och när vi är där tar vi del av sakramentet för att minnas Jesus Kristus och hans försoning, vi förnyar även våra förbund och visar att vi är villiga att omvända oss från våra synder och misstag. När ett samhälle eller en nation bryr sig mindre och mindre om vad det gör på söndagen, så urartar dess religösa liv och alla områden i livet påverkas negativt. Välsignelserna med att helga sabbatsdagen går förlorade. Mormoner avstår från inköp eller delta i andra kommersiella och idrottsliga aktiviteter och gör inget som vanhelgar sabbatsdagen.


Tiondelagen: Tionde innebär en tiondel och Herren har befallt oss att ge en tiondel av vår inkomst så att vi ska bli välsignade. Tiondelagen är en gammal lag som Profeten Abraham levde efter då han betalade tionde på allt han ägde. För dom som betalar tionde lovar Herren att "öppna himlens fönster och låta välsignelser strömma ut över er i rikt mått" (Mal 3:10) Dessa välsignelser kan vara timliga eller andliga. Tiondelagen ger oss möjlighet att hjälpa till att bygga upp riket så som kyrkans verksamheter, bygga upp och underhålla tempel och möteshus, föra ut evangeliet i världen, utföra tempeltjänst och släktforskning m.m De som inte betalar tionde stjäl från Gud. (Mal 3:8)



Fastelagen: Att fasta innebär att avstå från mat och dryck under bestämd tid. Vanligtvis avsätts första söndagen i varje månad till att vara en särskild dag för fasta under två på varandra följande måltider till bön och till att bära vittnesbörd, då fasta och bön hör ihop. När vi fastar och ber med tro är vi mer mottagliga för att ta emot svar på våra böner och välsignelser från Herren. Vi bör fasta och be för särskilda ändamål. Fastan är privat och andlig och man bör inte dra uppmärksamhet till fastan. När vi fastar donerar vi pengar till kyrkan, dessa används till att ta hand om fattiga och behövande och vi kallar detta fasteoffer och vi ger minst den summa pengar som vi sparar genom att fasta under två måltider.


Både tionde och offergåvor ges frivilligt och privat.

Av C - 9 november 2010 08:15

Förra inlägget var väldigt långt men tar man sig verkligen tid att läsa det kommer man in i en spännande värld och får reda på hur det gick till med allting. Jag funderade på att korta ner det men sen så visste jag inte vad jag skulle plocka bort och kom fram till att hela historien om Joseph Smith är viktig. Så jag säger ta er tid att läsa det för det är verkligen intressant.


Jag tänkte försöka förklara lite om mormoner. För det första så är vi självklart kristna, det finns dom som kallar mormoner icke kristna men det stämmer inte. Vi tror på Gud och Jesus Kristus, vi har bibeln men vi har även mormons bok. Vi försöker alla leva så Kristuslikt vi bara kan, renligt och syndfritt och om det inte är att vara kristen så vet jag inte vad kristen är?


Skillnaderna är att andra kristna tror på treenigheten, vilket betyder att dom tror att Gud Fadern, Jesus Kristus och Den Helige Anden är en och samma person. Vi vet att Joseph Smith när han fick sin uppenbarelse såg både Gud och Kristus som två olika personer, vi vet också att dom har kroppar som våra.


" Jag såg en ljuspelare mer strålande än solen alldeles över mitt huvud, och den sänkte sig gradvis, tills den vilade på mig. När ljuset vilade på mig såg jag två personer vilkas glans och härlighet trotsa all beskrivning, stående över mig i luften. En av dem talade till mig, nämnde mig vid namn och sa pekande på den andre: Denne är min älskade son. Hör honom! "


Vi har även prästadömet som jag skrivit om innan och som är väldigt viktigt för att kunna utföra dop m.m så gäller det att man har rätt auktoritet.


Vi har även helheten av läran, mormons bok som förstärker och förklarar bibeln. Bibeln har mycket som lämnas öppet som man inte får svar på och då är det bra att ha Mormons Bok som förklarar hur sanningarna. Mormons bok är som "the book of answers"  


Eller så kan jag säga som Joseph Smith när han fick frågan vad är skillanden mellan er kyrka och andra kristna kyrkor - Den Helige Anden



Ovido - Quiz & Flashcards