Mormon Lifestyle

Direktlänk till inlägg 9 november 2010

Info om Mormoner del 3

Av C - 9 november 2010 10:00

Mormoner följer de tio budorden, visdomsordet, kyskhetslagen, helgar sabbatsdagen, tiondelagen och fastelagen detta betyder då i tur och ordning.


De 10 budorden: Gud uppenbarade detta för Mose till vägledning för sitt folk.

* Du skall inte ha andra Gudar vid sidan av mig. (2 Mos 20:3)

* Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild. (2 Mos 20:4)

* Du skall inte missbruka Herren, din Guds, namn. (2 Mos 20:7)

* Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. (2 Mos 20:8)

* Hedra din far och din mor. (2 Mos 20:12)

* Du skall inte mörda. (2 Mos 20:13)

* Du skall inte begå äktenskapsbrott. (2 Mos 20:14)

* Du skall inte stjäla. (2 Mos 20:15)

* Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa. (2 Mos 20:16)

* Du skall inte ha begär. (2 Mos 20:17)


Visdomsordet: Herren uppenbarade för Joseph Smith en hälsolag som kallas visdomsordet. Denna lag lär oss om vilken mat och vilka ämnen vi bör och inte bör inta för att bibehålla kroppens hälsa och hålla oss fria från onda inflytanden. Herren lovar att han ska välsigna oss med hälsa, styrka och skydd mot det onda och att vi ska bli mer mottagliga för andliga sanningar.

Våran kropp är helig och vi bör ta hand om den med respekt och vördnad. Visdomsordet lär oss att vi ska äta hälsosam mat och även att vi ska undvika skadliga ämnen så som alkohol, tobak, kaffe, te och även skadliga droger.


Kyskhetslagen: Kyskhet betyder att strikt avhålla sig från sexuella relationer före äktenskapet och fullständig trohet och lojalitet till ens maka/make efter vigseln.  Kyskhet kräver även trofasthet i tanke och handling. De som följer kyskhetslagen får den styrka som kommer av självkontroll och de som följer kan mera fullständigt njuta av den Helige Andens inflytande i sitt liv. Den som bryter denna lag kommer att uppleva en känsla av skam och skuld som varar länge och som tynger deras liv.


Helga sabbatsdagen: Vårt uppträdande på sabbatsdagen återspeglar vår beslutsamhet att hedra och dyrka Gud. Genom att helga sabbatsdagen visar vi Gud att vi är villiga att hålla våra förbund. Varje saddatsdag kommer vi till Herrens hus för att dyrka honom och när vi är där tar vi del av sakramentet för att minnas Jesus Kristus och hans försoning, vi förnyar även våra förbund och visar att vi är villiga att omvända oss från våra synder och misstag. När ett samhälle eller en nation bryr sig mindre och mindre om vad det gör på söndagen, så urartar dess religösa liv och alla områden i livet påverkas negativt. Välsignelserna med att helga sabbatsdagen går förlorade. Mormoner avstår från inköp eller delta i andra kommersiella och idrottsliga aktiviteter och gör inget som vanhelgar sabbatsdagen.


Tiondelagen: Tionde innebär en tiondel och Herren har befallt oss att ge en tiondel av vår inkomst så att vi ska bli välsignade. Tiondelagen är en gammal lag som Profeten Abraham levde efter då han betalade tionde på allt han ägde. För dom som betalar tionde lovar Herren att "öppna himlens fönster och låta välsignelser strömma ut över er i rikt mått" (Mal 3:10) Dessa välsignelser kan vara timliga eller andliga. Tiondelagen ger oss möjlighet att hjälpa till att bygga upp riket så som kyrkans verksamheter, bygga upp och underhålla tempel och möteshus, föra ut evangeliet i världen, utföra tempeltjänst och släktforskning m.m De som inte betalar tionde stjäl från Gud. (Mal 3:8)



Fastelagen: Att fasta innebär att avstå från mat och dryck under bestämd tid. Vanligtvis avsätts första söndagen i varje månad till att vara en särskild dag för fasta under två på varandra följande måltider till bön och till att bära vittnesbörd, då fasta och bön hör ihop. När vi fastar och ber med tro är vi mer mottagliga för att ta emot svar på våra böner och välsignelser från Herren. Vi bör fasta och be för särskilda ändamål. Fastan är privat och andlig och man bör inte dra uppmärksamhet till fastan. När vi fastar donerar vi pengar till kyrkan, dessa används till att ta hand om fattiga och behövande och vi kallar detta fasteoffer och vi ger minst den summa pengar som vi sparar genom att fasta under två måltider.


Både tionde och offergåvor ges frivilligt och privat.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av C - 14 november 2011 14:37

Jag fick några frågor från en läsare och eftersom det blev några frågor bestämde jag mig för att svara på dom i ett inlägg istället. So here we go.... :)   Hur kommer det sig att du kom i kontakt med mormonkyrkan och varför just den kyrkan och in...

Av C - 10 september 2011 20:40

Av C - 10 september 2011 20:34

Av C - 10 september 2011 20:32

Ovido - Quiz & Flashcards