Mormon Lifestyle

Direktlänk till inlägg 10 november 2010

Tempel

Av C - 10 november 2010 12:43

Templet är en plats av andlig renhet. En plats i världen, men en värld för sig. Det är en tillflykt för förnyelse. Det är en helig plats, Herrens hus, ett tempel.

För miljontals medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är templet den heligaste platsen på jorden. Efter det att ett tempel blivit invigt genom bön av en av kyrkans apostlar är det tillgängligt endast för personer som prövat sin tro genom medlemskap i kyrkan minst ett år. Före invigningen är det öppet för allmänheten.


Besökare ställer ofta samma frågor. Varför behövs det tempel? Räcker det inte med vanliga kyrkor? Varför är templen inte öppna på söndagarna? Varför bär man särskilda kläder i templen?


Kyrkans tempel är mera att jämföra med forntida israeliska tempel än med buddisttempel eller judiska synagogor. Endast personer med särskilt tillstånd hade rätt att inträda i vissa delar av de forna templen. Tillträde till ett invigt tempel har endast medlemmar i Jesu Kristi Kyrka, som visat sig värdiga genom rättfärdigt leverne. Heliga cermonier i templet hade stor betydelse i det forna Israel och nutida tempelbyggande började redan i kyrkans första tid. Mindre än tre år efter det att kyrkan formellt organiserades år 1830 påbörjades ett tempelbygge i Kirtland, Ohio. Senare uppfördes ett tempel i Nauvoo, Illinois, och omedelbart efter mormonpionjärernas ankomst till Saltsjödalen i Utah, utvalde kyrkans president, Brigham Young, platsen för templet i Salt Lake City.


Tempel är viktiga därför att där utförs heliga ceremonier, som inte kan utföras utanför templen. President Gordon B Hinckley, har förklarat: "Då ett tempel invigs blir det Herrens hus, så heligt att endast medlemmar som lever efter läran får inträda där. Det är inte fråga om att hålla hemligt, utan att hålla heligt.

I templet bär alla vita kläder, som en symbol för renhet. Medlemmarna får undervisning om livets syfte och de ingår förbund att lyda Guds bud. Vid undervisningen i templet betonas att "varje man och kvinna som föds till denna värld är Guds barn och att det således i var och en finns något gudomligt", säger president Hinckley.


Familjen är medelpunkten i templet. Varje person tillhör Guds eviga familj samt en jordisk familj. Kyrkans betoning av familjen framgår också vid de möten som kyrkan håller varje vecka världen över. Medlemmarna samlas om söndagarna till gudstjänst och till klassvisa studier. Mycket av denna undervisning berör hur man bygger bättre familjer. För att alla medlemmar skall kunna närvara vid söndagens möten är templen stängda på söndagarna. 


Varför finns tempel?
Har det någonsin funnits en tänkande människa som i stilla begrundan inte undrat över livets mening? Har hon inte någon gång frågat sig: "Varifrån kommer jag? Varför är jag här? Vart är jag på väg? Vem är jag egentligen? Kommer döden beröva mig alla goda relationer som berikat mitt liv? Vad sker med mitt förhållande till min livskamrat och mina barn? Finns det ett liv efter detta och, i så fall, kommer vi kunna vara tillsammans?"

Mänsklig visdom kan inte besvara dessa frågor. Svaren finns endast i Guds uppenbarade ord. Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heligas tempel är heliga byggnader i vilka dessa och andra frågor rörande evigheten besvaras. Varje tempel är invigt som ett Herrens hus, en helig och fridfull plats avskild från världen. Människan undervisas här om eviga sanningar och tar del av heliga förrättningar som ger kunskap om eviga ting. Detta är för att motivera henne att leva sitt liv medveten om sitt gudomliga arv som en Guds son eller dotter och sina möjligheter som en varelse av evig natur.


Vad är ett tempel?
Det är viktigt att förstå att ett tempel inte är en plats för offentliga gudstjänster. Templet är inte en kyrka, ett kapell, en katedral eller en synagoga. Själva ordet tempel kommer av det latinska templum som motsvarar det hebreiska Bet Elohim vilket bokstavligen betyder Guds hus. Uppförandet av heliga byggnader för särskilda ändamål, annorlunda än andra byggnader för andakt, är inget nytt. I det forna Israel höll man andakt i synagogorna, men templet, med sitt Allra heligaste, var dess heligaste plats där särskilda förrättningar, föreskriva av Herren, utfördes. Tack vare Guds ord till en nutida profet finns tempel och tempeltjänst också i vår tid. I templets närhet finns, liksom förr, ett kapell avsett för offentliga gudstjänster och annan församlingsverksamhet.


Vilka får inträda i templet?
Många upplever templet som en hemlig plats som de inte har tillträde till. Detta är ett missförstånd. Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga inbjuder tvärtom alla människor att bereda sig att kunna komma till templet och där kunna ta del av dess välsignelser. Det är öppet för alla som vill ta emot Jesu Kristi evangelium och bli döpta som medlemmar i hans kyrka. Kyrkan bedriver en intensiv missionsverksamhet runt hela världen. Detta ansvar, som Herren genom uppenbarelse givit sin kyrka, innebär att föra evangeliet till "alla folkslag och stammar och tungomål och folk" (Upp. 14:6). Kyrkans yttersta mål är således att föra alla människor till Kristus och till templet.


Templets eviga betydelse

I templet undervisas människan om livets villkor och hur hon ska kunna komma tillbaka till sin himmelske Fader. Här beseglas också män och hustrur och barnen till dem, vilket gör dem till en evig familj vars kärleksband består även i livet efter detta. Var finns det par som, om de verkligen älskar varandra, inte skulle vilja bevara sitt äktenskap även för evigheten? Var finns de föräldrar som, om de verkligen älskar sina barn, inte skulle vilja behålla sin familj för alltid? Och var finns de far- eller morföräldrar som, om de verkligen älskar sina barn och barnbarn, inte skulle vilja bevara släktbanden även i tillvaron härefter?

Jesu Kristi evangelium öppnar porten till alla dessa möjligheter i templet. Allt detta är tillgängligt för alla som kommer till Kristus genom dop i hans kyrka.


Templets öppnar dörren för alla
Vad varje människa som tror på en kärleksfull och rättvis Gud då måste fråga sig är vad som händer med de miljontals människor som sedan begynnelsen fram till våra dagar levt på jorden men aldrig hört talas om Jesus Kristus, än mindre undervisats om hans evangelium? Hur går det för mina far- och morföräldrar som redan lämnat denna värld utan att ha fått tillfälle att ta del av templets välsignelser? Jesus Kristus gjorde klart för Nikodemus att ingen som inte döpts i "vatten och ande" kan verken komma in eller se Guds rike (Joh. 3:3-5).

I ljuset av Guds uppenbarade ord finner vi svaret. Herren har i sin kärlek berett en plan för sina barn. Efter att ha givit sitt liv på korset, och före sin uppståndelse, gick Kristus "i anden" till dem som inte hört sitt evangelium under sitt liv och kungjorde för dem (1 Petr.3:18-20,4:6) Hans budskap till de avlidna var detsamma som han predikat bland de levande.

Liksom israeliternas överstepräst hade varit ställföreträdande för hela Israel då han inträdde i templet, så var Frälsaren hela människosläktets ställföreträdare då han led och dog för att sona våra synder. I vår tid har vi förmånen att kunna vara ställföreträdare för våra förfäder genom att för dem motta samma välsignelser som vi själva mottagit genom dopet och i templet. Om de vill tro på Jesus Kristus och ta emot hans evangelium kommer vårt kärleksarbete i templen dem tillgodo.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av C - 14 november 2011 14:37

Jag fick några frågor från en läsare och eftersom det blev några frågor bestämde jag mig för att svara på dom i ett inlägg istället. So here we go.... :)   Hur kommer det sig att du kom i kontakt med mormonkyrkan och varför just den kyrkan och in...

Av C - 10 september 2011 20:40

Av C - 10 september 2011 20:34

Av C - 10 september 2011 20:32

Ovido - Quiz & Flashcards